Hengitellään

16.06.2022

Hengitämme koko elämämme ajan, automaatiolla, usein ilman sen kummempia harjoitteluja tai suomalla sille sen enempiä ajatuksia. Sille kuitenkin kannattaa suoda muutama ajatus ja hetki, on se sen verran mahtava työkalu stressinpurkuun - oikein käytettynä. Hengitys hengittää, sanotaan eräässä mindfulness- harjoituksessa, ja se on minusta ihanasti sanottu. Hoen sitä itselleni, kun joku asia tai tapahtuma meinaa nostattaa kierroksia ja huomaan hengitykseni kiihtyvän liikaa. 


Hengitys on usein ensimmäisiä asioita, josta hoitolassa huomaan asiakkaan kireydet ja muurit, joita ihminen on itselleen rakentanut. Jos hengitys on kovin pinnallista, se jää rintakehän alueelle ja jopa hoitopöydälle asettuminen ja siinä rennosti oleminen voi olla vaikeaa. Tällöin ihminen käyttää vain pientä osaa hengityksestään hyväkseen. Syvä hengitys sen sijaan menee vatsanpohjaan saakka, on hitaampaa ja auttaa koko elimistöä toimimaan rauhallisemmin ja viisaammin. Tällöin myös paikoillaan olemiseen rauhoittuminen on helpompaa ja nopeampaa.


Hengitys voi siis olla avain stressin purkuun. Harjoittelemalla syvää ja hidasta hengitystä alat pääsemään käsiksi siihen, mitä siellä kuoren alla on. Vaikutuksia, joita on mahdollista saavuttaa harjoittelemalla ovat erityisesti hiljentyminen ja oman kehon viestien kuuleminen, sydämen sykkeen hidastuminen, vagushermon aktivoiminen, jolla on vaikutusta niin sydämeen, keuhkoihin kuin ruuansulatusjärjestelmään, hermoston rauhoittuminen ja kehon tasapainottuminen eli toisin sanoen kehon toimiminen niin kuin sen oikein toimiessaan kuuluu toimia. Hengitysharjoitukset auttavat myös lisäämään energiatasoa.


Jo muutama syvä hengitys auttaa. Shiatsussa teen yhdessä asiakkaan kanssa muutaman syvän hengityksen. Monille se on ensin vaikeaa, mutta toistojen jälkeen arvostus tätä yhteistä liikettä kohtaan kasvaa. Joskus kuulen riemastuneen huudahduksen "ihanaa, tuntuu niin paljon kevyemmältä". Muutenkin shiatsu on hoidoistani eniten hengitykseen keskittyvä ja hengityksen ehdoilla etenevä. Energiaratojen painelu useaan kertaan hoidon aikana antaa mahdollisuuden syventää niin hengitystä kuin itse hoitoa kerta kerran jälkeen. 


Yksi hengitysharjoitusten ehdottomista omista suosikeistani on neliöhengitys. Se on helppo muistaa ja hyvin yksinkertainen. Kuvittele mieleesi neliön muotoinen laatikko ja lähde hengittämään laatikon oikeasta reunasta vasemmalle:

1. Hengitä sisään 4 s (laatikon päällys)                 2. Pidätä 4 s (laatikon oikea reuna, alas)

3. Hengitä ulos 4 s (laatikon pohja)                      4. Pidätä 4 s (laatikon vasen reuna, ylös)

-> Toista niin monta kertaa, kuin tarvitset sillä hetkellä. Neliöhengitystä voi tehdä missä ja milloin vain, se ei näy ulospäin eikä vaadi mitään muuta kuin sinun itsesi läsnäolon siinä hetkessä. Ja se auttaa välittömästi! 


Hengitysharjoitukset olisi hyvä ottaa jokapäiväiseksi rutiiniksi. Kun ne tulevat tutuksi, ne tulevat myös mieleesi silloin kuin niiden aika on. Säännöllinen harjoittelu arjessa auttaa stressitason pysyvässä hallinnassa. Arvosta itseäsi, arvosta sitä mitä sinulla on. Kehosi on viisas, anna sen toimia, anna hengityksen hengittää.


💙 Tinna