Mitä luontaishoidot ovat?

Luontaishoidot ovat hyvinvointihoitoja, jotka vahvistavat ihmisen omaa terveyttä ja hyvinvointia

Luontaishoitoja on lukuisia ja ne kaikki lähestyvät terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä oman viitekehyksensä keinoin esim. kosketuksen, keskustelun, yrttien, öljyjen, ravintolisien, homeopaattisten valmisteiden, akupunktion avulla.

Keskeistä luontaishoidoille on, että ne lähestyvät ihmistä tämän terveyttä tukien. Koulutettu luontaishoitaja ei hoida sairauksia ja ohjaa aina tarvittaessa asiakkaansa terveydenhuollon piiriin.

Luontaishoidoilla on monta nimeä

Verrattuna länsimaiseen lääketieteeseen perinteinen lääketiede on kokonaisuus, joka sisältää eri kulttuureissa esiintyviin teorioihin ja kokemuksiin perustuvia tietoja, taitoja ja käytäntöjä terveyden ylläpitämiseksi sekä fyysisten ja psyykkisten sairauksien ehkäisemiseksi.

Perinteistä lääketiedettä kutsutaan usein vaihtoehtoiseksi tai täydentäväksi lääketieteeksi eli complementary and alternative medicine CAM. Suomessakin käytetään nykyään aktiivisesti CAM-termiä termistön selkeyttämiseksi, koska CAM on kansainvälisissä tutkimuksissa vakiintunut termi. Tieteellista tietoa luontaishoidoista löytyy lukuisista tieteellisten tutkimusten tietokannoista. Tieteellisissä artikkeleissa alasta käytetään termia CAM, complementery and alternative medicine.

Miksi valita luontaishoito

Luontaishoitojen tavoite on aina tasapainottaa kehoa ja auttaa sitä toimimaan niin kuin sen kuuluisi luontaisesti toimia. Rentoutuminen laskee stressitasoa ja parantaa yleistä vireystilaa. Säännöllinen kehon ja mielen huolto auttaa pitämään krempat poissa.

Stressi on erittäin hyvä syy tulla mihin tahansa hoitoon. Tärkeintä on aloittaa jostakin, kokeilemalla löydät itsellesi sopivan hoitomuodon.

 

Aromaterapeuttiseen hierontaan kannattaa varata aika, jos sinulla on turvotuksia tai jumitiloja. Siinä sinulla on myös mahdollisuus öljyn valinnalla vaikuttaa lopputulokseen valitsemalla esim. puhdistavan tai rentouttavan öljyn väliltä. 


Vyöhyketerapiaa suosittelen kokeilemaan, jos kärsit vatsavaivoista, migreenistä, uniongelmista, hormonaalisista vaivoista tai ylivireystilasta. Valitse pitempi, 90 min aika jos kaipaat totaalista rentoutumista. 


Shiatsua suosittelen erityisesti kehon jumitiloihin ja alaselkä-iskiasvaivoihin. 


Kokeile kuumakivihierontaa, jos olosi on paleleva ja kehosi tuntuu olevan jumissa, ja jos kaipaat hemmottelua ja hieman luksusta arkeesi.


Turvehieronta voi olla sinulle sopiva, jos kaipaat lievitystä kipuihin tai särkyihin, iho-ongelmiin, hitaaseen aineenvaihduntaan, hormonaalisiin vaivoihin, stressiin, unettomuuteen, turvotukseen tai verenkiertohäiriöihin.


Pää- ja kasvohieronta antaa avun pään, niskan ja hartiaseudun jännityksiin. Valitse tämä hoito, jos kärsit päänsäryistä, stressistä tai käsiin asti säteilevästä kivusta, joka saattaa johtua jännittyneestä niskasta. 


Vauvojen vyöhyketerapia voi tuoda apua koliikkiin, itkuisuuteen, vatsavaivoihin ja kehon jännittyneisyyteen. Lisätietoa esim: https://yle.fi/uutiset/3-11012092


Reiki energiahoito on kokeilemisen arvoinen, jos koet että sinun on vaikea pysähtyä tai rentoutua. Sinulla voi olla tunne, että kaikki ei ole ihan tasapainossa, mutta et saa otetta mistä kiikastaa. Tällöin voi olla, että energiasi kaipaavat tasapainotusta ja reiki voi tehdä hyvää.