Mitä vyöhyketerapia on?


Vyöhyketerapian historiaa

Vyöhyketerapia on peräisin yli 5000 vuoden takaa. Sitä on harjoitettu eniten Pohjois-Amerikan intiaanien parissa, mutta myös Kiinassa, Intiassa, Japanissa, Egyptissä ja Etelä-Amerikassa. Vanhin vyöhyketerapiaa kuvaava piirros on löydetty Egyptistä vuodelta 2330 eaa.


Nykyaikaan vyöhyketerapian toi erityisesti amerikkalainen William F. Fitzgerald. Tohtori Fitzgerald kartoitti jalkaterien vyöhykkeet ja jakoi kehon pitkittäisvyöhykkeisiin huomaten saman vyöhykkeen sisällä olevien elinten olevan yhteydessä toisiinsa. Fitzgerald teki pitkiä tutkimuksia potilaillaan, ja niiden myötä hoito nimettiin vyöhyketerapiaksi v. 1916. Fitzgerald julkaisi tutkimuksistaan kirjan nimeltä "Zonetherapy" v. 1917. Hänen työtään täydensi myöhemmin Eunice Ingham, joka kirjoitti kirjat "Stories the feet can tell" sekä "Stories the feet have told" v. 1938 yhdistäen varhaisemman tiedon vyöhykkeistä kehon anatomiaan.


1960 -luvulla vyöhyketerapia levisi Ison Britannian kautta koko Eurooppaan. Viime vuosikymmeninä vyöhyketerapiaa on tutkittu ja kehitetty erityisesti Saksassa ja Tanskassa.


Vyöhyketerapian toimintamekanismi

Vyöhyketerapiassa kehon heijastealueita hierotaan ja painellaan. Lähtökohtana on ajatus, että keho heijastuu pienemmässä mittakaavassa johonkin muuhun kehon osaan, esimerkiksi jalkapohjiin ja jalkateriin. Jaloissa on kaikkia kehonosiamme vastaavat vyöhykkeet, joita käsittelemällä voidaan vaikuttaa kohde-alueelle. Esim. suoliston heijastealuetta käsittelemällä vaikutetaan fyysiseen suolistoon. Heijastealueita on jalkaterien ja jalkapohjien lisäksi käsissä, kasvoissa, korvissa ja selässä.


Vyöhyketerapian tärkein vaikutuskanava on hermosto. Koska ääreishermoston hermopäätteet päättyvät jalkapohjiin, käsittelemällä näitä alueita lähtee viesti hermoratoja pitkin keskushermostoon. Sieltä viesti siirtyy vegetatiiviseen eli tahdosta riippumattomaan hermostoon ja jatkaa matkaansa kohde-elimeen. Näin jostain syystä epätasapainoon joutunut elin alkaa tasapainottamaan toimintaansa normaaliksi. Vegetatiivisella hermostolla on tärkeä tehtävä säädellä sisäelinten toimintaa ja välittää informaatiota elinten tilasta ja toimintakunnosta, vaikuttaen lihaksistoon, rauhasten eritykseen sekä hormonitoiminnan säätelyyn. Vyöhyketerapia toimii ja vaikuttaa myös kehomme energiakanavien eli meridiaanien ja niissä olevien akupisteiden kautta. 


Mihin vyöhyketerapia vaikuttaa

Vyöhyketerapia vilkastuttaa veren- ja imunestekiertoa ja koko kehon aineenvaihduntaa. Kehon pyrkiessä kohti normaalia tilaansa, se alkaa poistamaan itseltään erilaisia haitallisia tekijöitä kuten kuona-aineita. Vyöhyketerapiakäsittelyllä voidaan aktivoida kehoa käynnistämään, tehostamaan ja tasapainottamaan sen omia toimintoja, eli autetaan kehoa parantamaan itse itsensä. 


Haettaessa vyöhyketerapian avulla vaikutusta akuuttiin tai pitkään jatkuneeseen vaivaan, on syytä tehdä  hoitokuuri, jossa hoidot ovat viikon - kahden viikon välein. Hoitostimulaation pysyessä yllä keho pysyy jatkuvasti itseään hoitavassa tilassa. Kun tavoite on saavutettu voidaan siirtyä ylläpitohoitoon, jossa hoito tehdään 4-6 viikon välein.


Hoito vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja eritystoimintaa, verenkiertoa ja imunestekiertoa sekä koko kehon toimintaa. Vyöhyketerapian jälkeen jalat tuntuvat kevyemmiltä ja olo on yleensä raukea. Hoito voi aiheuttaa toisaalta kylmän väreitä, toisaalta lämmön tunnetta ja hikoilua nesteiden lähdettyä liikkeelle. Hoito voi tuoda esiin myös tunnereaktioita kehon viestien vapautuessa, tämä on täysin normaalia. Mikäli hoidosta aiheutuu voimakasta huonovointisuutta, voi kyseessä olla liian tehokas hoito tai se, että kehossa on paljon jännitystä ja kuona-aineita. Jos kehossa on jo jotakin, esim. flunssavirus, hoito tuo sen pinnalle. Joskus oireet myös tehostuvat hoidon alussa, ja tarvitaan useampi hoitokerta, että oireet alkavat vähenemään. 


Vyöhyketerapiahoidon kulku

Hoitolassani vyöhyketerapia aloitetaan aina lämpimällä jalkakylvyllä, johon on lisätty merisuolan lisäksi luonnon kasveja ja yrttejä, mm. siankärsämöä, nokkosta, mesiangervoa, ruusua, salviaa ja minttua. Muutama tippa Tea Tree -öljyä toimii desinfioivana elementtinä. Jalkakylvyn aikana saat tuoksutella toiveidesi ja tarpeidesi mukaan valittuja eteerisiä öljyjä ja valita niistä sillä hetkellä mieluisimman, tuoksun joka kutsuu juuri nyt. Lisään valitsemasi eteerisen öljyn pohjaöljyn (tuoksuton Frantsilan viinirypäleensiemenöljy) sekaan. Eteerisen öljyn lisääminen on aina vapaaehtoista, joten jos et siedä/halua käyttää tuoksuja, hoito on mahdollista tehdä tuoksutta.


Hoito tehdään joko makuuasennossa tai puoli-istuvassa asennossa hoitopöydällä. Hoidon aikana saat olla hiljaa tai jutella, juuri niin kuin haluat, oman olosi mukaisesti. Hoitolassa on rauhallinen ja seesteinen tunnelma, jota tukee rauhallinen musiikki sekä suoladiffuuseri, joka tuottaa hengitysilmaan vesihöyryn mukana niin suolaa kuin hoitavaa tuoksua. 


Vasta-aiheita, eli hoidon estäviä tilanteita ovat akuutti syöpä, sydämentahdistaja, vakavat sydänperäiset ongelmat (oireettomuutta oltava esim. infarktin jälkeen miel. 1 vuosi), voimakkaat verenkiertohäiriöt, keuhkoahtaumatauti, vakava tulehdustila, kuume. Hoitoa ei suositella heti leikkauksen jälkeen. Antibioottikuurin ja rokotuksen jälkeen odota 2 viikkoa. 


Varaa aika vyöhyketerapiaan tästä